Velan vanhentuminen – kuinka nopeasti velka vanhenee?

Monet suomalaiset painiskelevat raha-asioiden kanssa, ja yleisin syy ongelmiin on velka. Velan vanhentuminen tulee mieleen monelle velalliselle eräänlaisena viimeisenä vaihtoehtona ja varasuunnitelmana etenkin, jos velallisena on tullut elettyä jo vuosikausia ja joka palkkakuitista on lohkaistu leijonanosa erilaisten lainojen, laskujen ja luottojen lyhennyksiin.

Harva kuitenkaan tietää tarkalleen, kuinka nopeasti velka oikeasti vanhenee ja mitä vaatimuksia velan vanhentumiselle on. Homma ei toimi niin, että asian antaa yksinkertaisesti olla ja velka ikään kuin katoaa. Velallinen joutuu läpikäymään monenlaisia prosesseja ennen tätä tilannetta, ja yleensä velallisen täytyy olla lähes täysin varaton ja vailla tuloja vuosikausia, että velka voidaan mitätöidä

Velkaa ei voida periä ikuisesti

Vaikka erilaisia lainoja voi saada pidemmäksikin aikaa, niitä ei voida periä säännösten mukaisia vanhentumisaikoja pidempään vaikka velallinen laiminlöisi velkojen lyhentämisen.

Erityinen ja yleinen vanhentumisaika

Velkojen vanhenemisaikoja on kolmea sorttia. Erityinen vanhenemisaika on 5 vuoden mittainen ajanjakso, ja erityisen vanhenemisajan piiriin laskeutuvat velat ovat yleensä esimerkiksi veroja tai sakkoja. Erityisen vanhenemisajan velkoja on myös toisenlaisia, niinsanottuja eräpäivättömiä velkoja. Niiden vanhenemisaika on kolme vuotta.

Yleinen vanhentumisaika on 3-5 vuotta. Yleisen vanhentumisajan piiriin kuuluvat yleisimmät velkaongelmien aiheuttajat, kuten erilaiset kulutusluotot ja lainat. Myös vuokrarästit kuuluvat yleisen vanhentumisajan piiriin.

Viimeistään lopullinen vanhentumisaika katkaisee perinnän

Lopullisella vanhentumisajalla tarkoitetaan aikaa, jolloin velka mitätöidään lopullisesti, vaikka velkoja olisi ottanut vanhentumassa olleen velan uudestaan perintään. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että jos kulutusluottosi on yleisen vanhentumisajan piirissä, se voidaan uusia 3 vuoden kohdalla eikä se vanhene, mutta jos kulutusluottoa peritään 15 vuotta ja se on yhä maksamattomana, velka vanhenee lopullisesti eikä sitä voida enää ottaa uudelleen perintään.

Velan vanhenemisen katkaisu: velkoja voi katkaista vanhenemisajan ja ottaa velan uudestaan perintään

Vaikka esimerkiksi kulutusluottojen vanhenemisaika on kolmesta viiteen vuotta, velkoja voi katkaista vanhenemisajan ja ottaa lainan uudelleen perintään. Tätä tarkoitetaan velkojen vanhenemisen katkaisulla.

Vaikka velkoja ei haluaisi velan vanhenevan ikinä, kaikki lainat ja velat vanhenevat viimeistään lopullisen vanhentumisajan koittaessa.

Velan vanhenemisen varaan ei kannata laskea

Vaikka velan mitätöiminen kuulostaa miellyttävältä ja jopa vapauttavalta vaihtoehdolta, fakta on että velan vanhenemisen varaan ei missään nimessä kannata laskea. Velkojen laiminlyönti tarkoittaa aina luottotietojen menettämistä, ja elämä noin yleisesti huomattavasti helpompaa jos sinulla on luottotiedot kunnossa.

Velkojen vanhenemisessa voi myös kestää kymmeniä vuosia. Vaikka varsinkin monet nuoret elävät hälläväliä-asenteen voimin monia velkoja ottaen ja laiminlyöden, todellisuus iskee aina lopulta päin kasvoja ja ahdistus voi siinä kohtaa olla melkoinen.

Veloista voi selvitä, vaikka summa kuulostaisi isolta

Vaikka velkavuori voi kuulostaa musertavan suurelta, kaikesta voi selvitä. Suomessa on monia yhdistyksiä, jotka tarjoavat apua velallisille, oli kyseessä sitten asunto-, opinto- tai autolaina tai ihan vaikka kulutusluotot tai erääntyneet laskut. Näitä säätiöitä ja yhdistyksiä ovat esimerkiksi Takuu-säätiö ja Kuluttajaliitto. Suosittelemme, että otat yhteyttä johonkin neuvovaan tahoon, jos tuntuu siltä että velkasummat alkavat paisua kohtuuttomiin määriin etkä koe enää realistisena velkojan takaisinmaksua.

 

Voit lukea tarkempaa tietoa velkojen vanhentumisesta Finlexin sivuilta: Laki velan vanhentumisesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *